Är luftfuktare bra för huden?

Är luftfuktare bra för huden?

Att återfukta torr hud

… är något som är svårare än man kan tro. Men är en luftfuktare bra för huden? Torr hy är ett problem för många, och oavsett hur många krämer, serum och ansiktsmasker man prövar, så finns det dom som aldrig får bukt på sin flagnande hud. För de flesta är det som värst under vintern, då torr, kall luft drar in över stora delar av världen. Men även de som bor på platser med varmt klimat kan ha problem med torr luft, trots milda vintrar. 

torr hud
Torr hud är ett vanligt problem.

Den perfekta hudvårdsrutinen

Det finns olika sätt att motverka torr hud. Många människor ägnar massvis med tid åt att hitta den perfekta regimen för just deras behov. En lång rutin med ansiktstvätt, toner, serum, fuktgivande krämer och återfuktande masker. En samling produkter för morgonen och en annan för kvällen. Men oavsett hur mycket tid och pengar man lägger ner på att hitta rätt produkter och att fullända hudvårdsrutinen, så kan de aldrig stoppa den yttre faktorn som är den torra vinterluften. 

hudvårdsrutin
Många spenderar mycket tid på sin hudvårdsrutin.

Skydda hudens yttre barriär

De stora temperaturskillnaderna mellan den kalla vinterkylan och de uppvärmda hemmen kan också påverka huden negativt genom att störa hudens naturliga barriär av naturliga oljor som skyddar oss mot bakterier, torr luft och andra orenheter. Denna yttre barriär är vår huds första skydd, och den bör hållas återfuktad för att kunna göra sitt jobb. När denna barriär skalas av blir huden torr, och torr hud kan överproducera oljor för att kompensera. Detta leder i sin tur till oren hud som känns fet och kan orsaka acnebesvär. Det är också därför som hud kan kännas fet och torr på samma gång

Luftfuktaren till undsättning

När luften är torr och kall så försöker den dra fukt varhelst den kan hitta det, och ibland är det från ditt ansikte. Alla fuktgivande produkter du lagt tid på att arbeta in i din hud sugs ut under dagens gång. Men det finns ett sätt att motverka detta. En luftfuktare hjälper till att förse den annars torra luften med den fukt som den så väl behöver, vilket motverkar att det tas från din hud. 

luftfuktare
En luftfuktare är essentiell under vintern.

Att ha en luftfuktare i ditt hem hjälper till att hålla en bättre balans i luftfuktigheten, så att huden inte chockas lika hårt när du går mellan den torra, kalla vinterluften och till exempel en varm dusch följt av fuktgivande produkter. En balanserad luftfuktighet ger huden en chans att återhämta sig stegvis innan den utsätts för hög fuktighet från direkt vatten eller oljor. Så svaret på frågan vi ställt oss är ja, luftfuktare är bra för huden!

En luftfuktare hjälper också till att rena luften överlag, vilket är bra för din och ditt hushålls övergripande hälsa. Detta gäller både för människor, djur och växter. Till exempel så har virus svårare att överleva i luftfuktighet som ligger mellan 40-60%. Detta är något som bara kan uppnås med hjälp av en luftfuktare under vintertid. Då kan luftfuktigheten sjunka så lågt som till 15%. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *