Att tänka på när du väljer luftfuktare – Del 1

Att tänka på när du väljer luftfuktare – Del 1

Humidifiers
Du kan hitta luftfuktare med massvis av olika stilar och designer.

I ett tidigare inlägg gick vi igenom olika typer av luftfuktare. Nu är det dags att gå vidare till vad som kan vara bra att du tänka på när du väljer din luftfuktare. Båda typer (ånga samt ultrasoniska) är lika effektiva gällande att ge fuktighet till ditt hem. Däremot är det viktigt att ta i beaktning var du bor någonstans. Alltså, hur ser klimatet ut i din hemstad?

Om du lever i ett kallare klimat rekommenderar vi att du tittar på luftfuktare med varm ånga. Detta eftersom den värmeelementet hjälper till att släppa ut varm ånga som höjer rumstemperaturen och skapar en behaglig atmosfär. Dessutom kan du slå två flugor i en smäll genom att spara pengar på elräkningen för uppvärmning.

I varmare klimat är det kanske snarare en luftfuktare med sval ånga (eller “cool mist”) som passar dina behov bäst. Dessa hjälper till att sänka temperaturen i din omgivning och rekommenderas även till sovrummet där många föredrar att ha det lite svalare.

Ljud – Tystgående luftfuktare kan vägas mot sval ånga

Varm ånga-modeller och ultrasoniska modeller av luftfuktare är utan tvekan de mest tystgående varianterna. De har nämligen ingen fläkt som blåser ut ångan i rummet. Fläkten är det som orsakar högt ljud hos många luftfuktare, där ljudnivån kan variera beroende på vilken hastighet du väljer. Vid högsta hastigheten kan detta vara tillräckligt störande för att hindra din nattsömn.

Beroende på hur ljudkänslig du är kan det alltså vara värt att överväga en luftfuktare utan fläkt. Du kan fråga försäljaren när du köper din luftfuktare hur tystgående den är, och kanske till och med fråga om du kan få en demonstration.

Luftfuktare med varm ånga kan ge lite ljud ifrån sig när vattnet värms upp, men troligtvis inte till den grad att det stör dig i din vardag eller sömn. Vill du försäkra sig om att din luftfuktare är tystgående, välj en med 30dB eller mindre, alternativt en ultrasonisk modell som är helt tyst.

Cactus humidifier
Inred hemmet med söta, kaktus-inspirerade luftfuktare.

Funktioner – Luftfuktare med automatisk avstängning gör vardagen lite enklare

Dagens moderna luftfuktare har ofta en hel rad med smarta funktioner. Vissa av dessa är, enligt oss, mer värdefulla än andra. 

Automatisk avstängning: Denna funktion gör att du minskar risken för att din luftfuktare går sönder. Vattentanken i en luftfuktare måste ofta fyllas på varannan eller var tredje dag, så automatisk avstängning hjälper dig även att hålla koll på vattennivån.

Hygrometer: Denna funktion finns inte hos alla luftfuktare, men den är nödvändig för att bibehålla hälsosamma fuktnivåer i hemmet. En hygrometer är nämligen ett instrument som används för att mäta och kontrollera luftfuktighet. Håll utkik efter en hygrometer som stänger av enheten när önskad luftfuktighet är nådd.

Vattentank-indikator: Nära kopplat till den första funktionen är detta en funktion som upplyser dig om när vattentanken behöver fyllas på.

Filter-indikator: Många luftfuktare är luftrenande, och dess filter är väsentliga för denna funktion. Om filtret täpps igen med föroreningar kommer dessa åter att spridas i luften du andas. Därför är det nödvändigt att rengöra eller byta ut filtret i tid.

Kapacitet – Hur stort är ditt rum, och hur snabbt vill du få en effekt?

När du gör dina efterforskningar är det en bra idé att fråga vilken maxkapacitet luftfuktaren i fråga har. Därifrån kan du nämligen räkna ut om den passar in i det rum du tänkt ha den i. De flesta luftfuktare i medel-prisklassen kan hantera rum som är ungefär 18-45 kvadratmeter stora. Vissa dyrare modeller kan klara av det dubbla eller trippla! 

Du kan även fråga om ångutsläppet, så att du får ett hum om hur kapabel enheten är gällande att fylla rummet med ånga. Ju högre ångutsläpp, desto snabbare går det att nå önskad fuktighetsnivå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *