Fem misstag att undvika med en luftfuktare

Fem misstag att undvika med en luftfuktare

luftfuktare

Du kanske känner till att luftfuktare kan hämma allergier. Men visste du att de även kan ha motsatt effekt, om du inte kontrollerar luftfuktigheten? Låt oss berätta mer om detta, och andra misstag som är vanliga att begå med luftfuktare – så att du kan undvika dem!

1. Att inte kontrollera luftfuktighetsnivån

Luftfuktigheten är, enkelt uttryckt, nivån på vattenånga i din inomhusluft. En optimal luftfuktighet ligger på under 60 procent på sommaren och mellan 25 och 40 procent relativ fuktighet på vintern. Det är viktigt att kontrollera luftfuktigheten hemma för att kunna åtnjuta en luftfuktares fördelar på bästa sätt.

Många typer av luftfuktare levereras lyckligtvis med en inbyggd humidistat för att mäta relativ luftfuktighet. Men du kan också köpa en separat fuktighetsmätare, officiellt kallad hygrometer. Denna hjälper dig att mer exakt mäta och kontrollera den relativa fuktigheten inomhus. Om du använder en luftfuktare för att få bukt med specifika allergisymtom, kontrollera din fuktighet särskilt ofta och se till att den hålls stabil.

2. Att låta fuktighetsnivån bli för hög

I relation till att hålla luftfuktigheten stabil, är det viktigt att se upp så att den inte stiger över acceptabla nivåer. Det är alltså inte “ju mer desto bättre” som gäller. Lite fuktighet kan förbättra dina allergisymtom, medan överdrivna fuktighetsnivåer faktiskt kan göra dem mycket värre. Särskilt om du har specifika, kända allergier mot exempelvis dammkvalster eller mögel. Alltför höga luftfuktighetsnivåer inomhus hjälper dessa allergener att växa, spridas och trivas i ditt hem.

Kontrollera luftfuktigheten och minska den omedelbart om rummet känns ovanligt tätt och fuktigt. Du kan till exempel märka att gardiner och kuddar känns fuktiga eller att det bildas kondens på fönster eller fönsterbrädor – allt detta är tecken på att luftfuktigheten i rummet är för hög. 

3. Att inte rengöra luftfuktaren tillräckligt ofta

A och O när det kommer till luftfuktare är att följa tillverkarens specifika anvisningar om hur du rengör och underhåller enheten på bästa sätt.

Om du inte rengör filter och tankar så ofta och på det sätt som beskrivs av tillverkaren, kan det bildas mögel och bakterier i enheten. Dessa allergener sprayas sedan ut i luften tillsammans med ångan. Smutsig vattenånga kan förvärra allergisymptom avsevärt, så var alltid noga med att rengöra enheten.

4. Att använda kranvatten i sin luftfuktare

Många ultraljuds-luftfuktare fungerar genom att bryta upp vattenpartiklar och dela upp och dela ut mineralpartiklar. Detta kan skapa en hinna med “vitt damm” i rummet och i tanken om du, mot tillverkarens anvisningar, fyller enheten med ofiltrerat kranvatten. Dessa mineralavlagringar kan främja bakterietillväxt i luftfuktaren, och då de lägger sig i luften kommer du också att andas in dem när du befinner dig i rummet.

Ha därför koll på instruktionerna till din luftfuktare. För de modeller beskrivna ovan kommer tillverkarna att specificera att enheten bör fyllas med destillerat, demineraliserat eller renat vatten. Alternativt kan du använda ett avmineraliseringsfilter eller patron. 

5. Att lämna gammalt vatten i enheten

Låt aldrig vatten vara kvar i maskinen i flera dagar mellan användningar. En hinna kan nämligen bildas på toppen, vilket kan främja bakterietillväxt i tanken. Töm alltid vattnet och rengör tanken när den inte används – eller låt bli att använda den under en dag för ordentlig rengöring.

Följ tillverkarens anvisningar för rengöring av enheten med väteperoxid eller blekmedel för att hämma bakterietillväxt. Skölj och torka därefter noggrant så att skadliga kemikalier inte kan släppas ut i inomhusluften.

Du kan även använda ett naturligt rengöringsmedel  för att hjälpa dig att hålla din luftfuktaren ren och fräsch. I regel är det viktigaste att komma ihåg att läsa instruktionerna för enheten noga, och alltid följa tillverkarens anvisningar. Därefter är det bara att njuta av den välgörande, lagom fuktiga luften!

 

Källa:

https://learn.compactappliance.com/humidifier-mistakes/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *