Hur du rengör din luftfuktare naturligt

Hur du rengör din luftfuktare naturligt

luftfuktare och växt
Luftfuktare kan göra under för människor och växter – men rengöringen är av största vikt!

Som vi tagit upp i tidigare inlägg är rengöring av luftfuktare oerhört viktigt för att kunna åtnjuta dess positiva effekter. En luftfuktare som inte är rengjord kan i värsta fall förvärra allergisymptom. Något att undvika alltså, särskilt med tanke på att en ren luftfuktare med rätt inställningar kan göra det motsatta. Använder du din luftfuktare på rätt sätt kan den nämligen hämma just allergisymptom, såväl som torrhet i huden och hosta.

Luftfuktarnas många fördelar gör att det är väl värt tiden att se till att hålla dem i gott skick. Håller vi dem fria från avlagringar och mögel kommer de ge oss så mycket tillbaka. I detta inlägg går vi igenom hur du kan rengöra din luftfuktare på bästa och säkraste sätt, för såväl dig som din apparat.

Det finns massor av olika rengöringsmedel på marknaden, men i detta inlägg fokuserar vi på naturliga rengöringsmetoder. Dessa är oftast minst lika effektiva som de kemiska, samtidigt som de är trygga att använda för hela familjen.

Förberedelser

Innan du väljer rengöringsmetod, kom ihåg att läsa instruktionerna till din luftfuktare noggrant. Se om det finns något rekommenderat sätt att rengöra på eller något som bör undvikas innan du sätter igång. 

Hur ofta ska de rengöras?

Det är oftast bra att rengöra luftfuktaren minst en gång i veckan. Koppla alltid ur luftfuktaren innan du rengör den – vatten och el är ingen bra kombination. Töm, skölj och torka basen och tanken varje dag.

En gång i veckan kan du använda en av nedan föreslagna lösningar (eller vad som rekommenderas av tillverkaren)  för att bli av med mineraluppbyggnad. Kontrollera dina filter eller patroner regelbundet och byt dem enligt tillverkarens instruktioner.

Rengöring av luftfuktare med citronsyra

citroner
Citronsyra – ett av de naturliga sätten att rengöra din luftfuktare på.

Citronsyra är säkert och effektivt mot olika avlagringar. Eftersom det är ofarligt kan det användas utan behov av skyddsutrustning. Det kan appliceras på exempelvis en trasa eller en borste för att avlägsna föroreningar.

Om du vill rengöra luftfuktaren ordentligt kan du tillverka en lösning med vatten och citronsyra på följande sätt: lös upp 2-3 msk citronsyra i 1 liter vatten. Häll lösningen i vattentanken och låt stå i 30-40 minuter. Skölj sedan av och torka torrt.

Rengöring av luftfuktare med bikarbonat

Bikarbonat är också lämpligt för rengöring av luftfuktare. Det är lika säkert och ofarligt som citronsyra. Att “gnida in” delarna på sin luftfuktare med enbart pulver är inte att rekommendera. Istället bör du tillverka en lösning med ca. 1 msk bikarbonat och ett glas vatten. Använd sedan lösningen på en trasa för att gnugga rent de smutsiga områdena.

Efter rengöring bör alla delar sköljas av med rent vatten, exempelvis direkt under kranen eller i duschen. Det är bra att torka av alla ytor noggrant så att det inte uppstår några fläckar.

Om du upptäcker tecken på mögelbildning, täck de drabbade områdena med bakpulver och låt stå ett tag. Detta hämmar produktionen av mögel och fungerar dessutom som ett aktivt antiseptiskt medel.

baking soda
Bikarbonat är ett lika gammalt som användbart livsmedel för rengöring.

Rengöring med vinägerlösning

Vinäger är lämpligt att använda till mjukar avlagringar, då det gör dem mer formbara vid rengöring. Det rekommenderas inte att använda en koncentrerad lösning, utan vätskan ska helst spädas med vatten. En del vinäger och en del vatten fungerar bra.

När du rengjort enheten med vinäger-lösningen är det viktigt att skölja av alla delar ordentligt. Till skillnad från bikarbonat har vinäger nämligen en stark, frän doft. Doften är helt ofarlig, men du vill troligtvis inte sprida den i hemmet när du använder din luftfuktare.

 

Källor:

https://engineer.decorexpro.com/sv/tech/klimat/remont-uvlazhnitelya-vozduha.html

https://www.webmd.com/lung/humidifier-use-clean

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *