Luftfuktare med doftspridare för ett väldoftande hem

Luftfuktare med doftspridare för ett väldoftande hem

Luftfuktare
Många luftfuktare fungerar även som doftspridare.

Hälsofördelarna med dem är många, för både människor och växter. Därutöver råder ingen tvekan om att luftfuktare även är trendiga. Den lilla apparaten har lovordats av kändisar och influencers. Luftfuktarna hyllas ofta för hur de hjälper till med avkoppling och hälsa – två saker som är nära besläktade förstås. En annan rolig sak med luftfuktare är att de kan kombineras med andra funktioner utöver just skapandet av hälsosam luft. Beroende på vilken typ av luftfuktare du väljer finns det därför ännu fler användningsområden att upptäcka. En av de mest populära bland dessa är doftspridar-funktionen.

Kombinerade luftfuktare och doftspridare

Med en luftfuktare som kan användas som en doftspridare får du en apparat som kan hjälpa dig med avslappning och välmående på olika sätt varje dag, året runt. Du väljer själv vilken doft, i form av eterisk olja, du vill tillföra till din doftspridare. Därmed kan du variera dess effekt beroende på vilken typ av olja du använder. Avslappning och sinnesro eller ökad energi och livslust är några av de effekter som dessa typer av dofter sägs kunna ha på oss människor.

Upptäck världen av aromaterapi med eteriska oljor

Eterisk olja
Eteriska oljor används för både massage och doftspridning inom aromaterapi.

När din doftspridare sprider oljans unika doft i rummet påverkas kroppen först och främst genom luktsinnet. Sedan kan doften bidra till att väcka både minnen och känslor till liv. Dofter sägs också väcka nervsystemet och körtlar som styr hormonerna. Eftersom eteriska oljor är 100% rena, utvunna essenser från delar av växter är de väldigt starka. Därför måste de blandas ut med något, såsom vegetabilisk olja eller vatten, vid användning.

Det finns en uppsjö av olika dofter inom eteriska oljor att välja mellan. Alla har de olika fördelar, och du kan dessutom blanda dem med varandra för ytterligare variation. Du kan använda dofterna till alla rum i huset, inklusive barnrummet (där vi rekommenderar mandarin, apelsin, lavendel och bergamott!) och badrummet (rosmarin, geranium, lavendel och petit grain är våra bästa tips här!).

Att tillföra eterisk olja till en doftspridare på detta sätt är något man använder sig av inom den alternativmedicinska terapiformen aromaterapi. Man kan då exempelvis välja att använda en aromalampa som fungerar med ett stearinljus. Att använda dofter på olika sätt, såsom i doftspridning eller massage, anses förstärka vårt immunförsvar och vår livskraft.

Metoden ska ha sitt ursprung i Egypten där den användes så tidigt som 3500 år f.Kr. Senare har den utvecklas i både Frankrike och senare i England. Många eteriska oljor kan med fördel även användas inom hudvård där de då blandas ut med en basolja.

Några eteriska oljor och dess funktioner

Nedan är en lista på några av våra personliga favoriter bland de olika eteriska oljorna som finns på marknaden, och vilka effekter de kan ha på oss.

Lavendelolja
En olja som borde finnas i alla hushåll. Oljan har en distinkt söt, örtig och blommig arom. Den är välanvänd sen urminnes tider och har en härligt lugnande doft som de flesta nog känner igen. Den kan även användas för att lugna allergiska utslag och eksem. Blandar sig bra med bland annat: bergamott och andra citrusoljor, kardemumma, cederträ, kamomill, citronella, jasmin, enbär, citron, lime och tall.

Anis
En olja med lakritsdoft som kan liva upp sinnet och användas i olika livsmedel.

Grapefrukt
En väldoftande olja som framställs genom kallpressning av grapefruktskal. Inom aromaterapi anses grapefrukt verka humörhöjande och hämmande för utmattning. I hudvård anses den uppiggande och reparerande, tack vare ett rikt innehåll av C-vitamin.

Eukalyptus
Kan användas i livsmedel, däribland karameller och honung. Eukaluptusoljan har en frisk, lite blommig eukalyptusdoft. Den är luftrenande och mycket uppfriskande. Funkar även bra till muskelmassage, till exempel i en massageolja eller liniment.

Ylang Ylang

Denna olja utvinns ur ylangblomman och har en blommig, sensuell doft som för tankarna till syrén och jasmin. Den används ofta i parfymer för att fixera andra dofter. Ylang ylang-oljan kan ha positiv inverkan på hud och hår och samtidigt ha en lugnande, avslappnande effekt på kroppen och sinnet. Den passar däför utmärkt att använda i både hud- och hårvård och aromaterapi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *