Olika typer av portabla luftfuktare

Olika typer av portabla luftfuktare

Att luftfuktare har gott om fördelar, det vet vi. Ett alltför torrt klimat kan påverka såväl oss människor som våra tillhörigheter. Vi kan få andningsproblem och torra slemhinnor, såväl som torrt hår och torra läppar. Luftfuktare kan hjälpa till att motverka detta, samt lindra vid förkylning eller annan luftvägsinfektion. Utbudet är numera väldigt stort, och det kan vara svårt att veta vad man egentligen ska leta efter. Nedan finner du därför några modeller av portabla luftfuktare och lite om hur de fungerar.

Traditionella luftfuktare – välbeprövade, enkla, och billiga

Den traditionella luftfuktaren är den vanligaste modellen, och fungerar genom att luften drivs genom ett särskilt filter och därefter distribueras över hela rummet med hjälp av en liten fläkt. Denna typ av luftfuktare har många fördelar: den ger dig en jämn fuktighet, rengör luften från smutspartiklar och är enkel att hantera samt billig i drift. Nackdelen är att de kan vara något högljudda, och att de måste arbeta kontinuerligt för att bibehålla rummets fuktighetsnivå.

Luftfuktare med ånga – garanterat fri från föroreningar

Denna typ av luftfuktare värmer eller kokar vatten och släpper ut ånga och fukt i luften. Ett medicinskt inhalationsmedel kan också tillsättas för att minska eventuell hosta. Dessa luftfuktare kan vara hälsosammare än så kallade “cool mist”-modeller, eftersom ånga är mindre benägen att transportera mineralföroreningar eller mikroorganismer från vattnet i behållaren. Kokande vatten kräver dock mer energi än andra tekniker. Är luftfuktaren dåligt utformad kan värmekällan överhettas vilket kan orsaka att produkten smälter, läcker och börjar brinna.

Luftfuktare med ultrasoniska vibrationer – tystgående och effektiva

I denna modell av luftfuktare sker omvandlingen av vatten till ett ångmoln genom ultrasoniska vibrationer. Vanligtvis tvingas ångan ut av en liten fläkt. Då den är snabb och effektiv kan den med fördel användas i stora rum. Den är dessutom mycket tystgående, vilket gör att den lämpar sig utmärkt i sovrum. Till skillnad från luftfuktare som kokar vattnet innan avdunstning kommer vattendropparna från en ultrasonisk luftfuktare att innehålla de föroreningar som finns i behållaren, och bör rengöras regelbundet för att förhindra att bakteriekontaminering sprids i luften. Rengör dem gör du lättast med vinäger eller citronsyra.

Numera lika fina att titta på som praktiska

Luftfuktare är numera inte bara tillgängliga med olika tekniker, utan även i massor av roliga designer. De kan vara allt från vackert guldfärgade till utformade som månar och söta djur, så att du förutom behaglig och hälsosam luft även får något fint att pryda rummet med. De är ofta kompakta i sin storlek, så att du enkelt bär med dem till jobbet för att ha på skrivbordet.

Inte så konstigt, med tanke på alla lyxiga varianter, att dessa små apparater blivit populära bland kändisarna, men det finns inget som hindrar dig från att hitta den variant som passar just dig och din ekonomi. Många av dagens luftfuktare kombinerar dessutom olika funktioner som gör dem ännu mer användbara i vardagen. Du kan till exempel hitta luftfuktare med aromadiffuser, som låter dig lägga till några droppar eterisk olja i vattnet, så att en väldoftande och harmonisk doft sprids i rummet. Många luftfuktare har dessutom belysning, för att skapa en mysig stämning i sov- eller vardagsrum.

Ett helt naturligt alternativ

Oavsett om du redan har en luftfuktare eller funderar på att skaffa en är det viktigt att komma ihåg att vi även har ett helt naturligt sätt att fukta luften tillgängligt – nämligen växter. Precis som luftfuktare adderar växter fuktighet till luften, och hjälper oss motverka allt från hosta till torr hud och torrt hår. En av de bästa plantorna ska vara ampellilja, på engelska ofta kallad spider plant, som kan ta bort gifter som kolmonoxid och formaldehyd från inomhusluften.

Även paradisträd, på engelska ofta kallade Jade plant, är ett bra alternativ. Forskning visar att dessa växter kan öka den relativa luftfuktigheten i ett rum. Det mesta av dess evapotranspiration sker i mörkret, vilket gör den optimal under årets mörkare månader.

Växter kan dock också behöva fuktighet, speciellt under vinterhalvåret, så var inte rädd för att kombinera växter och luftfuktare där hemma. Luftfuktare är förvisso designade för människor, men det finns även de på marknaden med specifika egenskaper som kan fungera utmärkt för orkidéer och andra växter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *