Varför ska man ha en luftfuktare?

Varför ska man ha en luftfuktare?

Luftfuktare för aromaterapiOlika nivåer av luftfuktighet

Luftfuktigheten märker vi ofta inte av förrän den blir väldigt låg eller väldigt hög, men den påverkar oss och vår omgivning mer än vad man kan tro.

I hög luftfuktighet, dvs. över 60%, trivs bakterier, blir den högre kan till och med mögel bildas.

Låg luftfuktighet torkar i sin tur ut både dig och dina möbler. Din hud och dina ögon kan kännas torra, du blir lättare sjuk – och dina trämöbler och golv kan till och med få sprickor!

Normalt inomhusklimat har någonstans mellan 40 och 60% luftfuktighet. Vid den nivån mår din kropp och ditt hem bäst.

Vad gör en luftfuktare?

En luftfuktare förångar vatten som den sedan sprider i luften för att på så sätt höja luftfuktigheten. Det enda du behöver göra är att fylla den med vatten.

Har den dessutom en humidistat känner den av luftfuktigheten i rummet och bibehåller automatiskt optimal fuktighetsnivå.

När behöver jag en luftfuktare?

Luftfuktigheten påverkas mycket av utomhusklimatet. Under sommaren är det generellt sett fuktigt i luften och behovet av en luftfuktare är lågt.

Under vinterhalvåret däremot blir luften väldigt torr. Då är väldigt bra med en luftfuktare – lider du ofta av torr hud och trötthet kan du fr lindring för dina besvär.

Fördelar med en luftfuktareNormal luftfuktighet ger bra sömn

Fördelar med en luftfuktare för din hälsa

Fördelarna med en luftfuktare är många. Som tidigare nämnt kan det lindra besvär som torr hud och stickande ögon, vilket bidrar till en känsla av trötthet. Torra läppar är även det ett problem som en luftfuktare hjälper mot.

Många känner också att torr luft är jobbig att andas, och mycket riktigt så är det irriterande för slemhinnor och bihålor. Du löper därför större risk att bli sjuk om du andas in torr luft.

En luftfuktare kan även hjälpa mot snarkning. Otillräcklig luftfuktighet kan bidra till halssvullnad och nästäppa. När det händer begränsas mängden luft du kan få i dig genom näsan och du börjar andas genom munnen. Vilket leder till att snarkning uppstår.

Fördelar med en luftfuktare för dina växterVäxter på vinterförvaring

Växter är ännu känsligare för luftfuktighet än vad vi är. De har inte heller förmågan att flytta på sig för att hitta bättre luft. Torr luft kan få dina växter att gulna, tappa blad, stanna i växten och till och med vissna.

Att spraya växterna regelbundet med vatten kan ta dem igenom vintern, men de kommer att ha det svårt. Med en luftfuktare får du dina växter att trivas även under vinterhalvåret.

Fördelar med en luftfuktare för ditt hem

När man pratar om varför en luftfuktare är bra är det fördelarna för ens hälsa eller för ens växter man brukar ta upp. Man brukar sällan tala om fördelarna de kan ha för ditt hem.

Torr luft är nämligen inte bra för dina trämöbler och kan få dem att torka ut och spricka vilket är både tråkigt och onödigt.

Dessutom får högre luftfuktighet ditt hem att kännas varmare eftersom vatten är bättre på att leda värme.

För att sammanfatta. Fördelar en luftfuktare har:

  • Minskar besvär av torr hud, torra läppar och stickande ögon
  • Underlättar andningsbesvär och irritation för slemhinnor och bihålor
  • Minskar risken att bli förkyld och sjuk
  • Kan förhindra och lindra snarkning
  • Få dina växter att frodas och må bättre
  • Förhindra att dina trämöbler och golv torkar ut och spricker
  • Få ditt hem att upplevas varmare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *