Växter och Luftfuktare = Sant

Växter och Luftfuktare = Sant

Fördelarna med ett grönt hem

Innan vi går in på ämnet om växter och luftfuktare så ska vi prata lite om varför man ska ha växter hemma från första början! Att inreda ett hem med växter är inte bara hemtrevligt. Det gör också att ditt hem känns mer levande och växter kan vara ett vackert inslag i inredningen. Växter kan hjälpa till att dämpa oljud och störande bakgrundsljud med rätt placering och typ av växt. Allt detta bidrar till en större harmoni i ditt hem, och den vackra grönskan påminner oss om naturen. Detta leder till ökat välbefinnande och lugn. 

växter hemma
Växter skapar harmoni i ditt hem.

Dessutom kan växter hjälpa till att rena luften i ditt hus eller lägenhet. Tips på växter som har luftrenande effekt är:

Dessa växter renar i första hand luften på gifter som bensen och formaldehyd. Men vissa av dem tar upp ännu fler gifter. Bland annat så tar fredskallan upp så mycket som trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Dock är det viktigt att tänka på att många gröna växter, som bland annat fredskallan, är giftiga för husdjur, speciellt katter. I många fall går det dock att samleva med dina husdjur och växter utan problem, men det är viktigt att vara uppmärksam på om din katt verkar FÖR intresserad av din fredskalla. 

Tips när du skaffar gröna växter till ditt hem

Växter, som så mycket annat levande, är en säsongsvara. Eftersom de flesta gröna växter inte finns naturligt i Sverige så importeras de ofta från varmare delar av Europa. Det kan därför vara svårt att veta när det är säsong för dem. Men ni ska få ett hett tips av oss, direkt från växtbranschen:

Högsäsong för gröna växter på den svenska marknaden är strax efter mitten av sommaren, alltså slutet av juli och början av augusti. Då vill folk nämligen dryga ut den gröna sommaren och hålla borta hösten genom att ta in det gröna i sina hem. Samtidigt som detta så tar säsongen för alla uteväxter, såsom penséer, flox och pelargoner, slut. Blomstergrossisterna köper då in mängder av gröna växter som slussas ut i butikerna, vilket så klart ökar utbudet och sänker priserna. 

Olika typer av gröna växter.
Olika typer av gröna växter.

Lättskötta växter

När du ska skaffa dina första växter kan det vara bra att välja något som är någorlunda lättskött. Om du är en glömsk person kanske det är bra att välja någon växt som inte är så känslig för om du skulle missa att vattna den. Bor du i en lägenhet med få fönster är det bra med en växt som trivs bäst i skugga. Har du däremot mycket fönster bör du välja en växt som gillar när solen står på. Här kommer lite tips på lättskötta växter:

Citronfikusen liknar ett bonsaiträd, vill ha mycket ljus och behöver inte så mycket vatten.

Det är allmänt känt att kaktusar klarar sig på väldigt lite vatten och att de trivs bra i både ljus och skugga. Många kaktusar föredrar sol, men det är viktigt att tänka på att kaktusar med blad, som till exempel vissa kaktusar från törelsläktet (Euphorbia), kan drabbas av solbränna och tappa bladen.

Finns i många olika varianter som varken kräver mycket ljus eller vatten.

Precis som namnet avslöjar är garderobsblomman ytterst tålig när det kommer till mörker och brist på vatten. Du skulle, teoretiskt sett, kunna ha den i garderoben. Men det känns kanske lite onödigt.

Porslinsblomman är en klätterväxt som gärna sprider ut sig om den får, och torkar gärna ut mellan vattningarna. Ställ din växt på en lagom skuggig plats så kan den till och med blomma!

Monsteran är perfekt för dig som vill ha en stor växt som inte kräver så mycket. Den bör dock inte stå i direkt solljus då den lätt blir solbränd på bladen. 

En söt växt som passar för dig som bor mörkt. Ju mindre ljus, desto större blad!

växter på kontoret
Växter är bra att ha även på kontoret.

Växter och luftfuktare – a match made in heaven

Nu när ni fått lite härliga tips om att införskaffa växter, så ska ni få ett tips på hur ni får dem att må bra när de väl kommit in i hemmet. Många av de gröna växter som vi älskar att ha i vårt hem kommer från varma klimat med hög luftfuktighet. Och medan det kanske inte är så svårt att hålla det varmt i hemmet, så kan det vara desto svårare att hålla uppe luftfuktigheten. Men det finns en enkel lösning på det problemet. Något som alla som älskar växter bör ha hemma; en luftfuktare

En luftfuktare omvandlar vatten till ånga som filtreras och sedan sprids i atmosfären. Våra älskade regnskogsväxter suger glatt åt sig denna vattenånga, och det hjälper att hålla borta solbränna såväl som ohyra. Det håller också borta generell uttorkning hos växter med lite tunnare och känsligare blad. 

Under vinterhalvåret, när luften är som torrast, kan luftfuktaren stå på ca. 12 timmar om dagen, utan problem. På sommaren kan man minska lite, men den bör fortfarande användas om du vill att dina växter ska frodas. Vilken typ av luftfuktare du ska ha beror på dina behov och din budget. Ju större du bor, och ju fler växter du har, desto mer krävs det av din luftfuktare för att den ska kunna tillgodose dina växter med vad de behöver. Bor du mindre och kanske bara har ett par växter för att fräscha upp luften, kan det räcka med en mindre och billigare modell

växter och luftfuktare
växter och luftfuktare.

Hoppas ni med detta känner er redo att ge er ut för att införskaffa lite växter, och så klart en luftfuktare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *